Italy – Velence – Venetia

Elso allomas. Az ut hosszu, Kolozsvartol kb 1200 km. Az volt a szerencse, hogy felbe osztottuk, es Magyarorszagon aludtunk egyet. Reggel 5 korul keles, es nekivagtunkismet az utnak. A latvany azegyre szebb… Hegyek, alagutak, rengeteg alagut, meg tobb alagut es sajnos majdnem annyi sorompo. Igen, Magyarorszaggal es Ausztriaval ellentetben Olaszorszagban egyaltalan nem olcso az atopalya. Szakaszokra van bontva, es sorompokon kell bemenni es kimenni, es minden szakaszert kulon kell fizetni. Amig Ausztriaban 10 nap autopalya 7 euro, Olaszorszagban 10 nap alatt  elkoltottunk 60 eurot. Ja persze, a motorina(diesel) kb 1.2 euro.

Tulajdonkeppen nem hatottunk be a kocsival Velencebe, hanem megalltunk Mestre-ben, es ott akartunk szallast keresni. Az indulas elott beszelgettunk ismrosokkel, baratokkal, de mindenki elege idegenkedett attol a gondolattol, hogy nkiindulniegy ilyen hosszu utnak ugy, hogy semmi szallas ne legyn elore lefoglalva. Sok ido el fog telni vele, csak draga szallasokat fogunk talalni, rosszakat, es csak gond lesz vele. Ezekbol a beszelgetesekbol kiindulva, kicsit izgultunk, hogy vajon, hogyan is lesz ez a szallaskereses. Mestre-ben behajtottunk a varoskozpontjaba, addig a pontig, ahol mar le volt zarva a forgalom. Kiszalltunk a kocsibol, es az az igazsaga, hogy rettenetesen tanacstalanok voltunk. Voltak szallodak korulottunk, deminimum3 csillagosk, es mi azert valami szerenyebb szallashelyet kerestunk… Addig addig beszelgettunk, amig bementunk az elso 3 csillagos szallodaba, kerdezzuk meg mennyibe is kerul. 70 euro 2 szemelyre 1 ejszaka. Hmm. az nem keves. Megkerdetem az embertol, hogy hol talalhatnank olcsobb szallast? Hulye kerdes, miert is valaszolna 🙂 De valaszolt, es ez volt az egyik leghasznosabb tanacs, amit az ut alatt kaptunk. “Nezzunk szet az allomas korul”. Ezt is csinaltuk, elmentunk az alomasra, es szetneztunk, es az elso szalloda/panzio amibe bementunk, az meg is felelt, es ott maradtunk. 35 euro 1 ejszaka kettonknek. Es raadasul pont az alomassal szemben volt. Mi vonattal mentunkbe Velencere, szoval ez idealis volt. Tusoltunk, es irany VELENCE.

Velence… nagyon kulonleges varos. Az elso kep ami elenk tarul az allomason, az az egyik fo-utca – fo-kanalis. Tele hajokkal, csonakokkal, gondolakkal. A varosban a kozlekedes legfokeppen vizen tortenik, az utcakon nem is lhet mindenhova eljutni. A hidak azok kizarolag gyalogos-hidak. Szoval ez egy olyan varos, ahol nem letezik a “kocsi” fogalma.

Keskeny utcak, nagyon elenk szinek, kovezett kis jardak, apro uzletek, es persze barmennyire keskeny is egy utca, mindig lfer rajta egy terasz, kis asztalkakkal, lampasokal es egy szepen kioltozott pincerrel. Mindenhol lehet pizzat vasarolni, 8-10 euroba kerul, ellebn a valasztek az nm olyan szines, mint nalunk. Ellenben ami van, az nagyon nagyon finom. Rengeteg fagyizo van, es rengeteg lampas…

Rengeteg turista midenhol. Vanak olyan kepek is, ahol az utszak uresek… ez csupan azt jelenti, hogy amikor azok a kepek keszultek, meg nem volt terkepunk, es kisse eltevedtunk 🙂

Ja persze itt is jelen van (barmennyire kicsike a varos), az olasz epiteszet grandomaniaja. Piazza San Marco. Oriasi nagy ter, oriasi nagy bazilikaval, es egy oooriasi nagy toronnyal.

Tele van a varos arusokkal. Mindenfele kis ajandekokat lehet vasarolni, legfokeppen szep maszkokat. Honnan vegyel maszkot, ha nem pont Velencebol … :).

Kulonos latvany. Egy olyan varos, amit mindenkepp meg kell nezni. Megvan a sajat hangulata, a sajat karaktere. En imadom a vizet, szerintem egy olyan varos, amin nem mgy keresztul egy folyo, az nem is igazi varos 🙂 Ezek szerint Velence a varosok varosa 🙂

Advertisements

~ by fulopmihaly on August 28, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: