Poker Tips. Big pairs

Cum sa jucam perechile mari

O pereche mare primita pre-flop e apreciata invariabil de catre toti jucatorii de poker. Fie ca e AA, KK, QQ, JJ, aproape intotdeauna e o mana ‘jucabila’. Insa oricat de greu poate sa sune, aceste maini nu sunt intotdeauna simplu de jucat. Pentru a putea face aceste maini profitabile trebuie sa tinem cont de mai multe principii si situatii.

Cea mai mare greseala pe care o putem face cand avem o pereche mare pre-flop in mana este sa nu dam raise. Pozitia deja nu prea mai conteaza, raise trebuie dat de oriunde. De exemplu, cu AA sau KK in UTG ar fi mult prea riscant sa dam doar call la blind, pentru ca exista posibilitatea ca ulterior nimeni sa nu dea raise si astfel sa vedem un flop cu 3 sau 4 jucatori care au dat limp plus cei din SB si BB. Si daca flopul va fi de genul : J – 6 – 7, cu multi jucatori in pot nu vom sti niciodata ce carti ascund cei care au dat limp. Un limp din button al unui adversar cu un 6-7 (de culoare sau nu) nu e niciodata o miscare rea atat timp cat exista multi limpers in fata sa, asta insemnand implicit si pot-odds foarte bune. Asa ca riscam sa ne pierdem tot stack-ul intr-o asemenea situatie, pentru simplul fapt ca nu am dat raise pre-flop.

Intradevar, un raise pre-flop poate alunga multi jucatori, si se poate intampla ca in cateva cazuri sa nu ne plateasca nimeni raise-ul respectiv, si sa culegem doar blindurile, insa un vechi proverb din poker spune ca ‘mai bine sa castigi putin decat sa pierzi mult’. De aceea e esential sa dam raise atunci cand tinem in mana o pereche mare.

De ce ?

Pentru ca in cazul unui raise, toate mainile slabe vor fi aruncate de catre adversari, ramanand cei cu maini bune si in cel mai rau caz marginale (Q-10, J-9 etc), astfel ca ne usuram noua insine munca, flopurile cu carti mici nemai reprezentand un pericol ridicat. In cazul unui raise, implicit creste si potul. Chiar daca dam raise pre-flop si post-flop bet-ul nostru nu este platit, tot castigam mai mult decat daca am fi dat call la blind pre-flop si post-flop adversarii s-ar fi aruncat la bet-ul nostru.
O miscare avansata tactic si foarte indicata indicata este un re-raise pre-flop, atunci cand suntem in middle/late position si in fata noastra exista deja un adversar care a dat raise. Astfel, prin re-raise-ul respectiv, aflam informatii despre puterea mainii adversarului. Daca de exemplu avem QQ in cut-off, un adversar din UTG da raiseX3 BB, miscarea indicata aici este un re-raise de valoarea a 2Xraise-ul adversarului. Astfel, in functie de urmatoarea lui miscare putem aprecia daca ne indreptam sau nu catre prapastie.
1) Daca adversarul da re-raise la re-raise-ul nostru, tot pre-flop, putem arunca linistiti mana, luand in consideratie pozitia lui (UTG), deducand ca era foarte posibil sa aibe AA sau KK. Chiar si daca ar fi avut AK, tot e o decizie corecta, atat timp cat nu dorim sa intram in coinflip-uri.
Un calcul simplu ne arata ca in situatia aceasta am economisit bani cu re-raise-ul preflop !.
Daca doar dadeam call la raise-ul initial de X3 BB, flopul, turn-ul & river-ul nu aducea overcards pentru QQ, exista sumbrul scenariu in care plateam bet-ul adversarului pe flop, pe turn si pe river, fericiti ca nu avem overcards si ca am reusit sa il tocam marunt, iar la showdown ne trezeam ca am pierdut o mare suma de bani fiindca adversarul are AA sau KK, iar noi nu am avut cum sa ne dam seama fiindca nu am dat raise pre-flop.
2) Daca insa adversarul da doar call la re-raise-ul nostru, iar pe flop arata semne de slabiciune si da check, e foarte probabil ca noi sa il avem deja batut. Un value-bet din partea noastra, si se va arunca din mana.
In ambele cazuri, re-raise-ul ne-a adus informatii despre puterea mainii oponentului.

Cat sa dam rasie pre-flop ?
Depinde de pozitia in care ne aflam.
Daca suntem UTG, e recomandat un raise standard de 3 BB, pentru ca daca am dat un raise de 5,6 sau 7 BB, ar fi prea evident faptul ca tinem o mana foarte buna. De asemenea, e esential sa nu schimbam tiparul raise-urilor. Daca vom dat raise de 3 BB la perechi mijlocii, suited connectors sau orice alte combinatii, iar la AA, KK , QQ , JJ raise-uri de 5 BB adversarii ne vor cunoaste stilul de joc, facandu-ne astfel mult mai usor de citit.
Daca suntem in middle/late position, depinde foarte mult de cati adversari sunt in pot, si de marimea acestuia. Adunam un blind sau doua la marimea potului si suma respectiva reprezinta raise-ul nostru. Iar daca vrem sa dam re-raise preflop si avem inaintea noastra doar un singur raiser, vom face three-bet, adica vom inmulti raise-ul sau cu 3, iar rezultatul este suma ce trebuie pariata.

In cazul in care avem AA sau KK (uneori situatia descrisa poate fi folosita si cu QQ, insa depinde de range-ul si read-ul pe care il avem asupra adversarului), iar inaintea noastra avem un raiser si un re-raiser, putem juca linistiti fie cu all-in, fie putem da doar call, asteptand C-bet-urile adversarilor nostri pe flop.

Cel mai greu la aceste perechi mari este sa ai disciplina sa le foldezi. Da, uneori e foarte greu sa foldezi AA sau KK, dar cand flopul arata Q – Q – J, si ne-am aratat valoarea mainii cu un raise puternic pre-flop, iar adversarul pariaza post-flop, e mai bine sa asteptam un moment mai prielnic pentru a mai acumula fise decat se le pierdem pe toate intr-o mana buclucasa. Despre KK cu atat mai mult, orice A pe board reprezentand un real pericol.
In fapt, aici sta diferenta intre jucatorii profesionisti si cei amatori, in disciplina de a folda aceste maini cand stiu ca sunt batuti. Unii amatori n-ar folda o pereche de AA in nici o situatie, cand, de fapt, aceste maini trebuiesc jucate cu aceeasi disciplina specifica unui jucator profesionist de poker.

Advertisements

~ by fulopmihaly on January 13, 2010.

One Response to “Poker Tips. Big pairs”

  1. […] fulopmihaly wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptCum sa jucam perechile mari O pereche mare primita pre-flop e apreciata invariabil de catre toti juc […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: