Poker tips. Blocking bet

River play : Blocking bet

Termenul de blocking bet este folosit in situatia in care, pe river, suntem primii care actionam si nu avem o mana buna incat sa ne garanteze ca vom lua potul la showdown in cele mai multe cazuri. Altfel spus, avem o mana marginala, nu una exceptionala dar nici una extrem de slaba. Astfel, fiind primii la masa, avem doua variante, fie check, fie bet. Cum check-ul ne-ar expune la un bet mare din partea adversarului si implicit un fold din partea noastra, iar bet-ul nostru in caz ca ar fi platit ar aduce un showdown prea scump pentru mana noastra marginala.

Astfel, blocking bet-ul este varianta de mijloc, si in multe cazuri, cea indicata.

E extrem de dificil sa joci fara pozitie in hold`em. Pozitia inseamna putere, iar daca nu ai pozitie, implicit pornesti cu un handicap major fata de adversarul tau. Blocking bet-ul, atat ca si concept cat si ca miscare in sine, se aplica doar si numai in situatia sus descrisa. Suntem OOP, avem o mana marginala, iar pe board s-a intors river card.

Astfel, fiind fara pozitie, check-ul ar fi riscant, caci adversarul poate da bet, si nu de putine ori exact asa se si intampla. Cum nici n-am dori sa facem un bet care sa ne aduca in pierdere pe termen lung, cel mai bine este sa actionam cu un blocking bet.

Pentru a intelege mai bine situatia sa luam un exemplu :

Avem Qc-Qd pe un board de 9s-Jd-Ks-6s-3d. Am actionat cu raise preflop, am dat C-bet pe flop, pariu platit de adversar, am dat check pe turn, iar adversarul a dat check behind. S-a intors si river-ul, iar noi putem fi batuti de orice K, orice culoare la spades sau un 10-Q pentru flopped straight, restul mainilor le putem exclude, dupa modul in care a jucat adversarul. Aici, daca actionam cu check este ca si cum i-am afisa in fata adversarului un banner mare pe care scrie ‘voi folda la un bet pe river’. Actionand cu C-bet flop, check pe turn de frica draw-urilor completate sau a altor combinatii si check river iar, felul cum am juca noi mana i-ar inspira adversarului slabiciune din partea noastra. Pe de alta parte, daca actionam cu bet de 3/4 sau pot, pe termen lung vom iesi in pierdere, garantat, pentru ca este posibil sa-si fi completat flush draw-ul pe turn si sa fi actionat cu check pe turn pentru a ne induce in eroare cu privire la faptul ca s-ar teme de o eventuala culoare, sau are un K, posibil cu kicker slab/mediocru (multi jucatori buni insa actioneaza cu check turn cand au in mana A-K, din ratiuni ce tin de pot control), sau poate are un draw neincheiat.

Sa presupunem ca potul, inainte de intoarcerea river card-ului este de 1000$. Damele noastre ar putea totusi fi bune intr-o astfel de situatie, insa nu putem risca un bet de 700$ – 800$ intr-o astfel de situatie. Atunci, actionam cu un blocking bet de 550$-600$.

De ce util blocking bet-ul ?

Practic, anuleaza avantajul pozitional pe care il are adversarul. E cel mai ieftin showdown de care puteti avea parte, pe langa ipoteza in care ati fi platit, de partea dvs mai aveti si FOLD EQUITY, adica prin bet-ul facut fortati adversarul sa actioneze cu fold, aducandu-va potul fara showdown. E adevarat, va poate plati si puteti pierde mana, insa la fel de bine puteti castiga, daca adversarul intoarce un J-Q, pentru ca la cum am jucat noi mana, nu am reprezentat o mana extrem de puternic, astfel ca pretul de 600$ i-ar conveni si adversarului, si nu putine sunt situatiile in care veti castiga poturi la showdown, cu blocking bet-uri platite de adversari cu 2nd pair sau 3rd pair !

E adevarat, ultimul lucru de care trebuie sa aveti parte intr-o asemenea situatie este un raise din partea adversarului cu pozitie, insa, daca vreodata intalniti la masa de joc o astfel de situatie, nu apasati nimic altceva in afara de butonul FOLD. In marea majoritate a cazurilor sunteti batut (pentru a intari regula, mentionam si exceptia cazului in care adversarul are un read asupra modului in care am jucat mana, realizeaza ca am facut un block-ing bet, si actioneaza cu bluff-raise, insa astfel de situatii sunt rare si nu se intalnesc online decat la mizele mai ridicate).

Prin utilizarea blocking bet-ului, nu va putem garanta pe termen lung castiguri, insa, daca nu actionati astfel, tentatia de a plati un bet al adversarului de pe river, dupa ce am actionat cu check river, va fi mare, si daca nu aveti o disciplina puternica, veti cadea in capcana de a da call (doar avem QQ, nu ?). Insa daca actionati intocmai ca si in situatia de mai sus, putem insa sa va garantam ca, in cazul nefericit in care veti pierde, suma pierduta va fi mai decat in cazul contrar. Adica…tot un fel de profit 🙂

Advertisements

~ by fulopmihaly on January 13, 2010.

4 Responses to “Poker tips. Blocking bet”

  1. […] Administrator wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptRiver play : Blocking bet Termenul de blocking bet este folosit in situatia in care, pe river, sunte […]

  2. haaaat, sajnalom azt aki ezek az utasitasok szerint pokerezik;))

  3. Hmm… ez azt jelenti, hogy neked ennel konszisztensebb tapasztalatod van. En meg kezdo vagyok… amiket feltettem az anyagot, azokat a neten kaptam… ha van neked jobb anyagod, vagy eppen sajat tapasztalatod vagy kidolgozott strukturad, strategiad, kerlek oszd meg velem. Megkoszonnem.

  4. nagyon regota nem latogattam bloggodra. Eloszor azt hittem eltevedtem, de ugy tunik megsem. Hogy hogy romanul irsz?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: