Poker tips. Medium & small pairs

Cum sa jucam perechi mici si mijlocii — pre-flop & post flop

Ne vom intalni deseori la masa de joc cu urmatoarea situatie : pre-flop tinem in mana o pereche. Cum perechile mari, AA, KK, QQ (uneori chiar si JJ), trebuiesc jucate de cele mai multe ori agresiv, ne propunem cu acest articol sa oferim o strategie pentru perechile mici si mijlocii -de la 22 pana la TT-, strategie care aplicata intocmai, nu ne poate aduce decat cuvantul magic in poker : profit.

Doar in aproximativ 5% din cazuri, pre-flop vom primi o pereche. Adica intr-un singur caz in 20 de maini jucate. Daca eliminam perechile mari, de la AA pana la JJ, un calcul simplu ne arata ca in 3,5% din cazuri vom primi o pereche mica sau mijlocie. La prima vedere, sa zicem, un 88, pare o mana destul de buna, insa puterea acestei maini tine de mai multi factori. Perechile sus-amintite trebuie jucate doar in anumite cazuri si respectand principiile de baza ale acestei strategii.

POZITIA – pozitia este foarte importanta. Cand stack-urile sunt echilibrate si blind-urile sunt la un nivel normal (nici foarte mici, nici exorbitante), trebuie sa tinem cont de pozitie. De obicei, nu e recomandat un call UTG cu o pereche mica sau mijlocie, pentru faptul ca un raise dat ulterior de un jucator ne-ar pune intr-o situatie marginala. Si chiar daca, ipotetic, am da call la raise-ul respectiv, daca nu facem 3 bucati pe flop, apar overcards, sau chiar si daca nu apar overcards, avem probleme. De ce ? PENTRU CA NU AVEM POZITIE !
Recapituland, noi am dat call la blind din UTG, un adversar din late position a dat raiseX3 BB, noi am platit, toti ceilalti jucatori au foldat, urmeaza flopul.
Sa luam urmatoarele situatii
1) Flop cu overcards
Dam check, adversarul pariaza. In peste 2/3 din cazuri suntem in dezavantaj. Si chiar daca nu am fi in dezavantaj, luam exemplul urmator: adversarul are KQ, noi 88, si pe flop avem 4 – 9 – 3. Adversarul cu KQ, are aproximativ 30% sanse sa prinda ceva pe turn&river. In concluzie, din orice parte privim, avem toate sansele sa iesim rau. A plati pe un flop cu overcards e o miscare foarte riscanta, care nu trebuie facuta decat daca avem un read foarte bun asupra adversarului.
2) Flop fara overcards
Suntem vulnerabili cam la un singur scenariu, adversarul sa aiba o pereche mai mare ca noi. Cum a dat raise pre-flop, putem intui ca nu are o mana slaba. Si din nou suntem pusi intr-o situatie marginala. Fiind primii in actiune, daca dam C-bet, iar adversarul e mai slab ca noi, isi va arunca mana, iar noi vom castiga blindurile plus raise-ul adversarului. Dar daca noi suntem B in situatia respectiva si adversarul are o pereche mai mare, riscam sa ne pierdem intreg stack-ul. E un risc asumat fara temei.
E ideal sa evitam aceste situatii marginale, prin un simplu fold pre-flop. Pe termen lung vom aveam mult mai mult de pierdut decat de castigat. Nu suntem in pozitie, actionam inaintea raiserului. Daca ratam flopul, dam check, raiser-ul va da C-bet-ul in majoritatea cazurilor, incercam noi sa furam potul pe flop – riscam inutil pentru ca nu avem POZITIE. Si putem ajunge intr-o situatie foarte dificila dupa o incercare de furt al potului pe flop daca adversarul ne da doar check, pentru ca pe turn vom oscila inca o data intre a dat check/fold sau a incerca sa furam iar potul pe turn. Pozitia e foarte importanta, pentru ca actionand dupa adversar obtii multe informatii despre puterea sau slabiciunea mainii sale.

Uneori in UTG, cand stack-ul ne permite si avem o imagine solida la masa nu e neaparat o greseala sa platim blind-ul, in speranta ca vom face 3 bucati pe flop, insa intotdeauna in aceasta situatie, in fata unui raise ulterior pre-flop, este bine sa foldam. Regulile scrise mai sus sunt aplicabile chiar si la TT, deoarece sunt 4 overcards peste TT, 4 perechi mai mari decat TT pe care adversarul le poate tine in mana, si e de preferat sa nu riscam fara pozitie.

Dar daca suntem in late position, pe button, cut-off ? Atunci regulile se schimba radical.
Primim informatie de la cei care actioneaza in fata noastra, si pre-flop, precum si post-flop. Acum putem juca perechile ceva mai agresiv.
Putem plati un raise normal de X3 BB pre-flop, cu conditia sa avem un stack mediu sau mare, pentru ca decizia sa o luam pe flop. Nu apar overcards, si cel/cei din fata noastra nu pariaza, in marea majoritate a cazurilor ii avem batuti. Pariem puternic, ca sa nu le dam pot-odds la draw-uri si vor folda.
Putem da chiar raise pre-flop, daca sunt putini jucatori care au dat call la blind. Adversarii nu au de unde sa stie, de exemplu, ca noi avem un 77 in mana. Dupa cum vad ei situatia, avem o mana cel putin buna, si (in cele mai multe cazuri) nu vor risca aiurea pe flop. Deci, in aceasta situatie, in care adversarul/adversarii dau check pe flop si suntem ultimul in pozitie la masa, e mai mult decat indicat sa incercam sa furam potul. Un bet intre 2/3 sau 3/4 din valoarea acestuia (small-ball strategy), si in majoritatea cazurilor nu vom fi platiti. In acest caz, jucam pozitia mai mult decat cartile.
Foarte important este sa nu ne asteptam sa facem 3 bucati decat foarte rar. Sansele sa facem 3 bucati pe flop sunt de 11,5%. Adica o singura data la 9 maini jucate. Cam putin am spune … De aceea e esential sa stim valoarea acestor maini, sa nu le supraapreciem, si sa le jucam de cele mai multe ori, din late position.

STACK-UL – Si stack-ul este un important factor in jucarea acestor perechi mici & medii. E nemaipomenit sa ai implied odds cand joci aceste perechi (implied odds = sansa de a castiga mult, investind putin). Cand stack-urile sunt foare mari (peste 75-100 X BB) e indicat sa joci cat mai multe perechi, chiar si din UTG. Pentru ca in cele 11,5% din cazurile in care vom face 3 bucati pe flop, sansele sunt mari de a castiga o buna parte din stack-urile adversarilor.

Cum sa le jucam in short-stack – Strategia e simpla in short-stack : push all-in sau fold.
Cand suntem short-stack e indicat sa le foldam din UTG. E oarecum discutabil sa le jucam din middle position. De ce ?
Cand suntem short-stack, si urmeaza dam all-in, e esential sa avem un singur jucator impreuna cu noi in pot. Cu cat creste numarul de jucatori in potul respectiv, cu atat ne descresc noua sansele, pentru e foarte probabil ca unii dintre ei sa aiba cel putin o carte mai mare ca a noastra. Si la o pereche medie, overcards vor aparea invariabil. De aceea e riscant sa le jucam din middle position, pentru ca nu stim cati vor da call la raise-ul nostru. Ideal ar fi sa fim in button, cut-off, SB sau chiar BB, pentru ca astfel stim cu cati jucatori putem ramane in pot.

Cum sa le jucam heads-up

Aici depinde foarte mult de cum simtim adversarul. Daca suntem mult mai bun decat adversarul, il dominam post-flop, iar stack-urile sunt relativ egale, nu este indicat sa platim un all-in cu o pereche mica/medie. Decizia de a intra intr-un coinflip ne-ar fi in aceasta situatie total defavorabila.
In schimb, daca simtim ca avem un adversar puternic, care ne domina pe flop, e de preferat sa mergem all-in cu o pereche. Chiar daca ar avea overcards, sansele sunt de 50%-50%, plus sau minus 3% (de aici si termenul coinflip). Daca stim ca adversarul e mai puternic ca noi, e de preferat o astfel de decizie marginala, decat sa fim tocati post-flop. La jocul heads-up conteaza foarte mult sa te poti plia pe jocul adversarului, astfel ca cei care o pot face, nu trebuie sa riste un coinflip, iar cei care nu, vor avea pe termen lung un raport egal intre situatiile castigate si cele pierdute.

Cum sa le jucam cand facem set pe flop

Acum vine partea cea mai frumoasa a acestor carti. Practic, le cam putem juca cum vrem noi, cu o singura conditie : sa ne protejam de draw-uri.
Slow-play e nerecomandat sa facem daca sunt multi jucatori in pot, multi jucatori, inseamnand multe carti, multe outs-uri.
De aceea cand sunt foarte multi in pot e recomandat sa pariem cam 1/2 din pot din early position, pentru ca asa testam apele, un 1/2 din pot poate fi interpretat in multe feluri favorabile noua : avem un draw, si vrem pot-odds mai bune, avem middle-pair si testam apele. E foarte posibil ca sa fim pusi in fata unui raise al unui adversar, ceea ce inseamna exact lucrul pe care ni-l dorim. Da, e adevarat, putem da re-raise, sau all-in, dar daca flopul e fara draw-uri si avem top set, e o miscare mult mai ‚perversa’ doar sa platim raise-ul respectiv, apoi sa dam check pe turn. Am intinde o capcana sigura.
Iar daca suntem in late position, ne putem adapta situatia in functie de ceea ce se intampla in fata noastra. 3 bucati sunt greu de batut, de aceea cat timp nu sunt draw-uri evidente, e esential sa extragem cat mai multe jetoane de la adversari.
Nu e gresit nici sa le jucam puternic, cu pariuri de marimea potului, si raise-uri date la pariurile adversarilor. In situatii in care exista un draw la culoare, sau la chinta, este obligatoriu sa le jucam puternic. Insa daca draw-uri nu exista, de ce sa pariem puternic si in peste 2/3 din cazuri sa foldeze toti adversarii, cand putem extrage jetoane de la acestia, cu bet-uri de ½ din pot.

Advertisements

~ by fulopmihaly on January 13, 2010.

One Response to “Poker tips. Medium & small pairs”

  1. […] fulopmihaly wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptCum sa jucam perechi mici si mijlocii — pre-flop & post flop Ne vom intalni deseori la mas […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: