Poker tips. Small-ball

Small-ball

Agresivitatea în poker este caracteristica jucătorilor buni. Toate cărţile despre poker scrise de profesionişti recomandă acelaşi lucru: jucaţi agresiv.
De ce?
Deoarece jucând de regulă pasiv, temător nu veţi câştiga. Adversarii vă vor ‚citi’ stilul, vă vor blufa în repetate rânduri, iar când veţi paria puternic sau doar veţi plăti callul îşi vor da seama de puterea mâinii pe care o aveţi. Prin agresivitate înţelegem beturi făcute des, când simţiţi că aveţi cea mai bună mână, când simţiţi slăbiciune din partea oponentului sau când aveţi avantaj pozitional asupra adversarului ori când blufaţi. În poker nu veţi avea cea mai bună mână de fiecare dată, de aceea este esenţial să mai şi blufaţi, să fiţi agresiv.

Jucătorii agresivi pot fi de două feluri : TAG (Tight-Aggressive Player) şi LAG (Loose-Aggressive Player). Marea majoritate a cărţilor despre poker recomandă un stil TAG, nejucand carti de valoare mediocra, ci aşteptând cărţile premium (AA,KK etc.), cele cât de cât rezonabile (KJ, JT, QJ etc.) dar şi mâinile speculative (5-6 suited, 9-10 suited etc.) Aceasta este o strategie, de altfel, foarte bună, recomandată în special jucătorilor începători şi de nivel mediu.
De obicei jucătorii LAG, sunt denumiţi în limbajul de specialitate ‘maniaci’ şi sunt priviţi ca nişte jucători care pe termen lung au doar de pierdut. Prin LAG, înţelegem jucătorul care joacă o gamă mult mai variată de mâini, de la cele premium până la cele proaste câştigând poturi prin noroc sau bluf.
Strategia small-ball, despre care vom vorbi în acest articol este o strategie recomandată jucătorilor de nivel mediu şi avansat. Pentru a stăpâni bine principiile şi regulile ei, sunt necesare nişte cunoştiinţe rezonabile despre poker. Pe de altă parte, este nevoie să vă asumaţi şi riscurile acestei strategii, deoarece fiind agresiv în marea majoritate a cazurilor, veţi fi plătit şi veţi pierde poturi. Disciplina este esenţială, pentru că dacă urmaţi sistemul cu toate regulile lui, pe termen lung veţi avea de câştigat.

Strategia Small-ball a fost explicată pe larg de unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai agresivi jucători de poker din lume, românul Daniel Negreanu. Practic tot ceea ce vom încerca să explicăm mai jos a fost creaţia sa, deoacere orice jucător de poker când aude termenul small-ball îl asociază direct cu Negreanu. Practic, prin small-ball, Negreanu ne învaţă cum să fim agresivi, în cel mai bun sens al cuvântului.
Fundamentul acestei strategii este să ai o imagine de LAG, de ‘maniac’ la masa de joc, astfel încât strategia să funcţioneze cât mai eficient. Este ideal să intri în multe mâini şi să pui presiune în mod regulat pe adversari, în special atunci cand avem poziţie asupra adversarului. Atenţie, doar imaginea trebuie să fie de LAG pentru că jocul în sine va fi foarte calculat şi eficient. Agresivitatea şi blufurile vor fi făcute fără a risca mai mult decât este necesar, ideea fiind să-ţi măreşti stackul cu beturi şi poturi mici, dar câştigate în mod regulat prin agresivitate.
Strategia se divide în două mari categorii: jocul pre-flop si post-flop.

Pre-flop :
Fiind agresiv înainte de flop urmăreşti să ‘furi’ blindurile adversarilor. Un stil total recomandat atunci când la masa nu sunt jucători loose şi/sau eşti în poziţie (dealer, cut-off). Ideea principală este următoarea: când sunteţi in pozitie, şi nu sunt jucători care au dat call BB sau raise BB înaintea dvs, situaţia vă cere să mergeţi pe un ‘furt’ de blinduri, însă ATENŢIE doar în anumite condiţii:
– niciodată nu daţi raise mai mare de X 3 BB,
– este necesar să aveţi o mână cu potenţial, care se poate, cât de cât, îmbunătăţi dupa flop (în cel mai rau caz o mână mediocră gen A-5 sau 6-8 suited) pentru a avea mai multe şanse de a prinde un flop bun,
– dacă sunteţi re-mărit şi nu aveţi o mână bună sau pot-odds de partea dumneavoastră foldul este cea mai bună opţiune,
– evitaţi sub orice formă mâinile slabe, aşa numitele ‘trash hands’ gen 3-7 offsuit, 2-10 suited sau offsuited etc.
O altă situaţie care cere un ‘furt’ în strategia small-ball este situţia în care toţi adversarii foldează şi rămâneţi doar cu BigBlind-ul. Probabilitatea că el are o mână foarte bună nu este mare, de aceea este recomandat un raise de X3 BB făcut în majoritatea cazurilor pentru a avea un fold equity bun. În cazul în care sunteţi plătit aplicaţi cele scrise puţin mai jos la jocul post-flop. Sub nici o formă nu daţi raise X2 BB, pentru că altfel îi daţi adversarului pot-odds de partea sa.
Nu este greşit să daţi raise pre-flop chiar dacă (maxim) un jucător înaintea de dvs a dat call la blind, însa doar daca sunteti in BUTTON sau CUTOFF iar mărimea raise-ului trebuie sa fie de aproximativ 3.5XBB. De ce sunt necesare aceste mentionari are valorilor raise-ului. Pentru ca, dacă cineva vă plăteşte, sau sunteţi re-mărit, nu v-aţi pierdut extraordinar de multe fise, un raise de X3.5 BB avand exact aceaşi valoare psihologică şi acelasi efect pentru adversari ca şi un raise de 5XBB, spre exemplu.

Post-flop:

Să presupunem următoarea situaţie. Aţi primit K-8 pe button, aţi dat raise X3 BB, iar BB a plătit raise-ul dumneavoastră.
Blinduri 100/200,
Pot 700.

Flopul: Q – 3 – 7

Aţi ratat complet flopul, iar adversarul dă check. În condiţiile date, aţi putea da check, o decizie în general logică, aşteptând pe turn un K, un 8… Însă rememoraţi acţiunile desfăşurate înaintea flopului: adversarul a dat check, dumneavoastră aţi dat raise. Fiind agresiv înainte de flop, l-aţi forţat să işi arate slăbiciunea mâinii.
Acum intervine în esenţă strategia small-ball. Situaţia expusă cere un bluf, un ‘furt’ de pot. Însă în loc să blufaţi cu bet-pot sau cu over-bet, dumneavoastră veţi blufa cu o sumă cuprinsă între 1/2 din pot şi 2/3 din pot. Astfel veţi salva diferenţa de fise până la bet-pot în cazurile în care sunteţi plătit/mărit. După cum am scris mai mai sus, pariind pre-flop, apoi pariind post-flop, veţi avea imaginea unui jucător care işi apară o mână puternică pe care o joacă agresiv, în timp ce adversarul nu are de unde să ştie că nu aveţi absolut nimic. Astfel, ţin nevoia să repet, BLUFAŢI cu 1/2 din pot sau cu 2/3 din pot şi niciodată cu valoarea potului sau mai mult! Nu există nici o diferenţă în plan psihologic între ele. Gândiţi-vă că pe termen lung veţi salva 1/2 sau 2/3 din fisele nepariate în toate cazurile în care oponentul va plăti. În cazul în care blufaţi şi sunteţi plătit/mărit, este cazul să aruncaţi mâna.
Întotdeauna folosiţi-vă avantajul poziţiei în cazul în care simţiţi slăbiciune din partea adversarului.
Jucând agresiv de fiecare dată în aceste situaţii este esenţial să evitaţi capcanele adversarilor. Cea mai des întâlnită capcana este un check dat de adversar pe flop, dumneavoastră urmaţi sistemul, daţi bet 2/3 din pot, iar adversarul măreşte de două ori potul sau se pune all-in. După cum am menţionat şi mai sus, este o situaţie întâlnită desul de des când veţi juca acest sistem. Însă chiar şi aşa, situaţia este de partea noastră.

Cum să profitaţi prin folosirea acestui sistem?

Să presupunem următoarea situaţie: sunteţi în button şi daţi raise X3 BB preflop cu K– K si doar BB plăteşte cu K – J. Blindurile sunt 100/200, potul 700, şi aveţi stackul egal cu al adversarului, de aproximativ 5000 de fise. Flopul vine J – 6 – 3. Adversarul dă check, încearcă să întindă capcana, iar noi dăm bet 2/3 din pot. Adversarul, ştiind că am jucat majoritatea mâinilor foarte agresiv, va presupune eronat că are cea mai bună mână sau că am blufat şi se pune all-in sau va da un raise puternic.

Partea frumoasă a sistemului este că noi vom juca toate mâinile la fel, indiferent că primim pre-flop 7 – 9 suited sau K – K. Diferenţa între noi şi adversar este ca noi blufăm sau pariem mâinile noastre cu maxim 2/3 din pot, minimizând riscurile, pe când el va risca cu o suma infinit mai mare. Gândind în perspectivă şi pe termen lung situaţia ne este clar favorabilă, pentru că, şi dacă am fi plătiţi în jumătate din cazurile în care blufăm tot vom avea profit.
Dacă luăm în calcul situaţiile în care avem cărţi bune şi câştigăm mâna la showdown (pariind 2/3 din pot pe flop, 2/3 din potul nou creat pe turn şi încă 2/3 din ultimul pot pe river), şi situaţiile similare celei redate mai sus (vorbind de fapt de conceptul de implied odds) reiese clar marja mare spre uriaşa de profit a sistemului.

Să luăm un alt exemplu: avem 6-8 suited în cut-off, aplicăm tactica small-ball de raise X3 şi suntem plătiţi de SB şi BB. În cazul în care flopul ne este total favorabil nouă (o chinta, o culoare, trei bucati , 2 perechi sau full-house) este esenţial să nu dăm check. Checkul dat în situaţia dată, şi ţinând cont de imaginea creată la masa. ne-ar putea face numai rău. Dacă folosiţi strategia small-ball este absolut necesar să jucaţi toate mâimile la fel, fără să ţineţi cont de puterea lor. Doar în acest fel, adversarii nu îşi vor putea da seama NICIODATĂ dacă blufaţi cu un 7 high de exemplu sau aveţi un full-house.

Implied odds – Plăteşti pe flop asteptând un gutshot (‚chintă în gaură’) dacă ai implied odds de partea ta
Cu această ocazie vom defini şi exemplifica noţiunea de implied odds. Implied odds poate fi definit ca fiind o balanţă între risk-reward. Prin implied odds se înţelege restul de fise pe care le are adversarul în faţă după ce îi plătim callul sau raiseul, fise pe care sperăm să le câştigăm în cazul în care vine cartea dorită.
De exemplu, blindurile sunt 100/200, adversarul a dat raise X3 BB, noi am plătit, potul a ajuns la 700 de fise. În sutuaţia dată noi şi adversarul avem stack-uri aproximativ egale, de 23.000 de fise. Avem 6 – 8 offsuit şi despre adversar ştim că este un jucător foarte tight, şi după felul în care a jucat mana il punem pe o pereche mare (AA,KK etc).
Flopul vine 5 – 9 – 2. Noi dăm check, adversarul dă bet-pot, adică 700 de fise. La o analiză sumară, motivul pentru care am rămâne în pot este să aşteptăm un şeptar cu care am face chintă. Însă decizia pare la prima vedere ilogica, având în vedere că şansele să vină un 7 pe turn&river sunt de aproximativ 16 % (şansele ca un 7 să vină pe turn sunt 16% / 2 = 8 %).
Însă dacă privim situaţia în ansamblu, este corect sa plătim cele 700 de fise pe flop deoarece în cele 8 % din cazuri avem şansa să câştigăm toate fisele adversarului. Un adversar abil cu AA sau KK, pe un flop ca cel de mai sus şi fără posibilitate de culoare, ar socoti ca ilogic faptul să plăteşti un bet-pot cu un gutshot draw, iar în cazul în care un 7 ar veni totuşi pe turn, check-raise-ul nostru de pe turn, sau all-in-ul făcut pe river ar putea fi interpretat de adversar ca fiind un bluff.

De aceea Negreanu recomandă, în strategia sa small-ball să plătim având un gutshot draw, doar dacă avem implied odds de partea noastră şi, ATENŢIE, plătim doar bet-ul făcut de adversar pe flop. În caz că 7 nu vine pe turn şi adversarul continuă să parieze, ne aruncăm.
Şi matematica este de partea noastră în această situaţie. Pierzând 700 de fise în 92 % din cazuri şi câştigând ipotetic în schimb aproximativ 22.000 de fise în 8 % din cazuri vom avea un profit de 22.000 * 0.08 – 700*0.92= 1116 de fise la 100 de astfel de maini jucate.

Astfel, prin toate cele scrise mai sus, strategia small-ball este o strategie amplă care, folosită pe termen lung şi respectând regulile ei cu stricteţe va aduce garantat profit.
Strategia are cea mai mare eficacitate la ring&cash games, însă poate fi folosită şi la turnee şi SNG`uri.
Principala ei caracteristică (de unde vine şi numele de small-ball) este principiul, corect de altfel, că nu trebuie să îţi rişti toate fisele pentru a câştiga un pot. Poturile nu pot fi câştigate tot timpul la showdown, iar pokerul este un joc în care norocul nu contează mai mult decat abilitatile jucatorului. Practic, prin această strategie învăţăm să câştigăm poturi mici şi multe în dauna celor mari şi mult mai rare … adică SMALL – BALL.

Advertisements

~ by fulopmihaly on January 13, 2010.

3 Responses to “Poker tips. Small-ball”

 1. http://www.pokermaster.ro/

 2. Buna ziua!

  Numele meu este Sergiu Cismas.In urma trecerii in revista a site-ului dumneavoastra,as fi incantat sa colaboram(interactionam)prin schimb de linkuri.As dori sa postati pe prima pagina un link cu site-ul http://www.pokeronlinebonus.ro , in schimbul acestui serviciu eu urmand sa va postez cate un link pe http://www.pokeronlineking.com si inca doua bloguri cu continut de poker.In conditiile in care acceptati,va rog sa-mi raspundeti pentru a stabili detaliile ancor textului.
  Cu speranta ca oferta mea este avantajoasa,astept colaborarea cu dumneavoastra.

  Cu respect
  Sergiu Cismas

  contact@pokeronlinebonus.ro

 3. Ma voi abtine sa folosesc cuvinte urate, pentru ca nu veti publica raspunsul meu. Eu sunt un adept al corectitudinii in viata, si invlusiv la masa de joc. Consider ca e corect sa castige NUMAI cine are mana cea mai mare, iar pentru asta e nevoie ca fiecare sa vada intreg boardul: flop, turn si river. Cei care sunt agresivi, care pariaza mult, fac raise sau all-in inainte de river, risca inacceptabil de mult sau blufeaza, ar trebui impuscati in cap. Furtul de orice fel, minciuna si inselaciunea trebuie pedepsite aspru.
  Pentru ca la noi in tara lipseste si democratia si lipsesc si armele, nu pot riposta decat cu all in cand vad un raise prea mare, facut pe o singura pereche de asi.
  De multe ori am fost impiedicat sa castig, pentru ca unii faceau pariuri mari aiurea. Am pierdut ocazii de chinte, culoare, full.
  Nu am fost lasat sa joc. Eu daca nu sunt aproape de nuts, sau daca nu am o mana solida, de la 2 perechi in sus, nu pariez.
  Eu cred ca un jucator bun poate obtine un profit mic, pe termen lung, daca este lasat sa joace. Daca unii sunt agresivi si se risca cu AA sau KK in mana, vor da si ei de belea. Pot sa piarda,
  impotriva cuiva cu 22. Eu nu concep un joc agresiv. Pentru a fi agresiv e nevoie de carti bune, iar aici intervine norocul sau ghinionul, nesansa… Cine e agresiv poate castiga 5-6 maini, iar apoi sa piarda totul deodata. ASta nu e treaba.
  Nu vor avea castig de lunga durata cei care fac all inuri sau raise pe preflop. Nu e destul ca trebuie puse blinduri sau ante pe masa ? Vor sa castige cu highcard ? Nu ii intereseaza chinta royala ? Sunt niste mizerabili. Sunt departe de nuts dar pariaza.
  Si pierd totul dupa cateva maini. Pentru ca agresivitatea si minciuna nu au succes pe termen lung. Eu de exemplu joc mult cu perechi, carti mici, consecutive sau de aceeasi culoare.
  Pentru ca stiu ca o chinta sau culoare pot sa invinga doi asi amarati. Dar pentru asta am nevoie de flopuri ieftine, dar si de turn si river. Daca am facut chinta sau culoarea, sau un trip sau full, ma pot risca. Dar nu imi permit sa bag prea mult in fiecare joc. Eu nu pot sa joc agresiv, ca risc sa pierd, asta se intampla sigur. Eu fara trip sau chinta la doua capete sau 4 la culoare nu ma pot risca. Dar exista nebuni care vor sa castige doar pentru ca au un as sau doi asi in mana, si pariaza demential.
  E o prostie jocul asta. Daca s-ar juca cu cartile pe fata, ar castiga cei cu adevarat destepti si corecti. Nu ar mai exista bluf, si teama de a fi trisat sau obligat la risc.
  Si sincer sa fiu, se poate castiga numai cu 2-7 unsuited.
  Se poate castiga pe termen lung, cu o conditie: sau nu parieze nimeni inainte de river.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: