Ce au in comun popii si manelistii?

Articol preluat de pe flu.ro

Am aflat astazi de existenta unei petitii prin care se cere impozitarea veniturilor cultelor. Nu stiu cati dintre voi ati avut vreodata nevoie de serviciile unui preot. (Nu stiu cum stau lucrurile la alte culte, asa ca ma voi referi la cel ortodox, din moment ce oricum populatia majoritara este ortodoxa.) Dar la nunti si la botezuri sigur ati avut ocazia sa participati pana acum. In cazul in care nu ati fost plecati pe Marte in ultimii 20 ani, stiti ca pentru orice “serviciu” pus la dispozitie de Biserica, se percepe o taxa. Serviciu insemnand: nunta, botez, sfestanie, binecuvantare, pomeni, acatiste, pomeniri. Posibil sa mai existe si altele, eu nu ma numar prin “clientii” preotimii. Ce este si mai pervers este faptul ca taxa nu apare afisata in niciun “meniu”. Cand te duci la biserica, nu ti se face o prezentare in power point si nici nu exista “oferta saptamanii: doua acatiste la pret de unul!”.

Cei mai multi preoti intrebati cu privire la cuantumul sumei datorate raspund cu smerenie si ochii plecati cucernic in pamant: “cat credeti de cuviinta”, “cat va lasa inima”. Numai ca, hm, aceasta inima

trebuie sa se fi deprins mai din timp cu mecanismele pietei credintei. Caci daca tu intinzi, sa zicem, 200 RON pentru o nunta, e posibil ca parintele sa ridice ochii din pamant si sa considere ca inima ta a crezut gresit. Si sa zica, pe sleau, “mai pune!”. Inima se supune si mai deschide o data buzunarul ca doar nu e sa ramana necununata, nebotezata sau, si mai dramatic, neinmormantata.

Ei, petitia in cauza tocmai asta vrea sa stopeze. Se doreste ca statul roman sa afle ce sume de bani incaseaza biserica de la enoriasi si sa le impoziteze in consecinta. Nu inteleg de ce eu platesc impozit si ei, nu. Nu inteleg de ce la biserica nu exista controale din partea autoritatilor din moment ce preotii si personalul auxiliar sunt incadrati tot in categoria bugetarilor. De ce directorul de scoala trebuie sa dea socoteala in legatura cu fondurile pe care le administreaza si preotul, nu?

Iar cand ma gandesc si la Catedrala Mantuirii Neamului, la faptul ca o parte din fonduri vine de la bugetul de stat in conditiile in care ni se spune ca trebuie sa trecem la un regim de austeritate si sa “strangem cureaua”, cum de-si permite BOR sa isi largeasca sutana pana la 400 de milioane de euro (suma estimata in prezent, care, avand exemplul altor lucrari publice, este posibil sa se dubleze, ba chiar sa se tripleze pana la finalizarea lucrarilor)? Mister total.

Ma indoiesc si ca ar circula printre noi vreun sfant care sa fi produs

vreo minune dintr-o fluturare a cristelnitei si sa se fi inmultit banii din visteria statutului in asa fel incat colosul care va pune in umbra Casa Poporului (se anunta a fi mai inalt decat tortul de cofetar nebun al lui Ceausescu), ignorand o multime de reguli de urbanism, sa nu cauzeze o gaura prea mare acestui popor sarac, dar iata-l, plin de credinta, nemantuit si prost hranit pe lumea aceasta, dar asteptand belsugul paradisului.

Cel mai teama mi-e insa nu de popi, ci de vecinii mei. De cei care nu vor fi de acord ca “parintele” sa plateasca impozit din banii pe care tot ei, vecinii, ii dau. De cei care cred ca, odata cu diploma de absolvent de teologie, primesti si o stea a sfinteniei in frunte, nevazuta, dar sigura, de cei care cred ca “serviciul de preot” acopera in mantia misterioasa a aurei divine tot ce faci pe pamantul asta, inclusiv mormanele de “ochi ai dracului”. Mi-e teama de orbirea unui popor care-si face cruci adanci si crede ca este esentiala, in viata

, efectuarea corecta a semnului de la dreapta la stanga. Mi-e teama de ignoranta unui popor care crede ca mai folositoare decat informatiile stiintifice si educatia sunt un fir de ata rosie care ne apara de deochi si o scarpinare temeinica intr-o palma. Popii – si altii asemenea lor – sunt acolo unde sunt prin complicitatea noastra. Depind de noi, de superstitia si de lipsa noastra de educatie.

Prefer ca, in locul mantuirii de pe o lume ipotetica si nedovedita, achitata in mod colectiv cu suma estimativa de 400 de milioane de euro (apropos, parca morala crestina spune ca mantuirea ar fi o problema exclusiv individuala, nicidecum nu se poate vorbi de “mantuirea neamului”) sa se construiasca spitale si scoli pentru niste nevoi cat se poate de reale si de dovedite, din chiar aceasta lume, in care ne taram acum cu totii.

Si ca sa ma intorc la titlu: in cazul in care ati fost suficient de rabdatoare si ati asteptat pana aici raspunsul la intrebare, legatura intre purtatorii de sutana si cei care se agata de microfon consta in statutul de neplatitori de impozite in urma activitatilor lucrative pe care le desfasoara. Ati priceput, da? Manelistul si popa sunt categoriile privilegiate. Nu pentru ca ar fi in vreun fel afectati de marasmul economic actual. Nu pentru ca in timp de criza, lumea ar da mai putine acatiste si mai putine nunti. Nuu, ci numai si numai pentru ca statul se ingrijeste atat de buna noastra dispozitie, cat si de nemurirea sufletelor noastre!

PS: uitasem de crucile mari, purtate ostentativ la gat. Le regasim la ambele categorii, intr-un acces de credinta fierbinte, desigur. Deocamdata doar preotii intind mana la sarutat. Nu se stie cand vor imprumuta si manelistii gestul.

Advertisements

~ by fulopmihaly on August 6, 2010.

2 Responses to “Ce au in comun popii si manelistii?”

  1. Fain scris.

  2. Sincer sunt 100% de acord cu aceasta greva :D. Oare nu am putea inventa greva online ? 😀 O sa ma mai gandesc la asta. Macar sa fac un mic banner care sa poate fi preluat de oricine care e de acord cu aceasta idee. Daca apare in mai multe locuri, poate poate are ceva efect minim …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: