Rosia Montana

Oare de ce sunt unii oameni revoltati si de ce se opun ?

Pentru cei interesati, dati un search pe google, si obtineti orice fel de informatii legate de trecut, istorie, etc.

Nu vreau sa intru in detalii legate de istorie. Am gasit o carte, cine este interesat, pot sa il trimit pe mail. Cartea nu este numai despre istoria oraselului, ci mai mult despre istoria Ardealului.

Ideea e ca istoria acestei localitati intotdeauna era legata de minerit.

Tot ce a fost usor de scos, e scos deja 🙂 A ramas doar partea mai grea. In ultimii ani mineritul din zona a devenit un deficit pentru statul roman. A costat mai mult extractia unui gram de aur, decat pretul pe piata. A mai continuat extractia aurului o perioada acordand subventii, dar si astea sau oprit la un moment dat.

Cateva afirmatii:

Avem o zona care mai contine 300 tone de aur in pamant si cam 1500 tone de argint.

Statul roman momentan nu are resursele materiale sa le scoata.

Gabriel Resources vrea sa scoata aurul.

Gabriel Resources vrea sa duca acasa aurul.

Avem o natura minunata. O zona absolut fantastica.

Dupa ce se termina lucarea ramane un morman de pamant alb, steril, fara plante, fara viata.

Ce inseamana morman de pamant steril? Mda.. probabil toata lumea isi inchipuie cumva asta intr-un fel sau altul, dar cand ajungi acolo, te plimbi in natura ore… ajungi la Detunata, urci, te astepti la ceva minunat, si vezi un munte mort. Nu stiu daca se vede suficient de bine in poza cat de mare, si cat de mort e acel munte….

Asta inseamna pamant steril…

Si ce inseamna zona in sine?

E doar o poza despre un brad si o poienita… dar puteam sa fac poze de genul la oricare pas, la oricare brad, la oricare poienita din miile care ne inconjurau…

Dupa cum spunea Daniel… RUSTIC.

Am fost un pumn de oameni, curiosi. Ne-am dus, ne-am plimbat, am vazut. Nu poti sa iti faci o parere cu adevarat relevanta pana nu parcurgi un traseu, pana nu petreci cateva ore in mijlocul naturii… si pana nu te uimeste muntele mort.

Acum as pune si cateva intrebari:

Daca Romania ipotetic ar fi dispusa sa lase Gabriel Resources sa investeasca si sa scoata aurul din pamant… de ce nu o facem noi? Presupun ca ar fi totusi o investitie CLAR profitabila. Se stie exact banii care trebe investiti, si se stie exact banii care ar fi scosi. De ce nu se incearca accesarea unor fonduri europene?

De ce nu i-a pasat nimanui de oamnii de la Rosia Montana inainte sa vina Gabriel Resources ?

De ce numai acum ne-am gasit glasul si “umanitatea” de a tine discursuri despre importanta oamenilor, care nu au nici un venit. De ce doar acum vrem sa facem turism in zona? De ce doar acum inventam Fan Fest?

De ce… si asta chiar nu inteleg… zona este considerata saraca ?!?! Eu inteleg ca pana acum oamenii isi castigau existenta din minerit. Dar mie mi se pare o zona exact ca si oricare alta din Romania. Oamenii ar putea cultiva orice, ar putea incepe orice fel de afacere care se practica in toate zonele similare ale tarii.

Daca chiar vorbim de turism, de ce nu se accentuaza importanta minelor ? Totusi vorbim de minele de aur care au salvat Roma de la colaps. S-au scos niste cantitati industriale de aur si argint. Sunt acolo 130 sau 150 de KM de tunele. De ce nu se poate lucra un pic la ele, ca sa zicem macar 10-20 de km sa fie vizitabili. De ce nu insista agentiile de turism pe aceasta zona? Mda.. pentru ca nu sunt hoteluri, pentru ca e greu accesul. Dar de ce nu se fac drumurile? Pentru ca oricum nu vine nimeni, si nu se merita? Si de ce nu se fac hoteluri, pensiuni? Pentru ca nu sunt turisti…. doar mie mi se pare ca ne invartim in cerc? Abordarea clasi romaneasca… dam vina pe altul, pretindem ca nu noi suntem cei care ar trebui sa inceapa sa munceasca… Va dau un exemplu absolut uimitor:

Popasul Fefeleaga

Cand am vazut, am ramas fara replica. In casa aceea din lemn, este calculator, internet, omul din poza are cont pe yahoo, are filmulete pe youtube, ii vin oameni din cluj in fiecare an, organizeaza festival de nu stiu cati ani, vin oameni din alte tari ale europei.

E doar un om, doar o casa in mijlocul pustietatii. Si totusi se poate.

Stiu, din exterior se pare usor si simplu, dar eu cam asa vad lucrurile.

Pana nu avem nici un interes, nu ne pasa. Nici acum nu avem foarte mare interes, dar din moment ce altcineva ar putea avea un interes, incepe sa ne pese. De ce ei, si de ce nu noi ?!?! 😀

Nu se poate asa cum am facut de sute de ani… cu minerit. OK. Ce facem? NIMIC. Ne plangem, si asteptam sa ne ajute cineva, sau ne vindem tot si plecam. Unde? Sa facem ce ?

Nici eu nu am raspuns la aceste intrebari. Nu sunt intrebari usoare, simple. Dar efectele sunt grave. Poate daca mai asteptam 50 de ani, se va inventa o modalitate de a scoate aurul fara sa ramanem cu un munte mort. Poate ca la un moment dat si Romania ar putea sa scoata acel aur de din pamant.

Dupa ce se va scoate aururl, ne va mai pasa? Vom incerca si dupa aceea sa inflorim turismul din zona ? Ehhhh… s anu imi raspundeti cu DA, pentru ca o minciuna atata de mare nici voi nu credeti 🙂 Zona moare odata cu Gabriel Resources. 20 de ani traieste bine, si dupa aceea o sa fie muuult mai rau decat e acum. Merita? Nu merita? Cine ar fi in msura sa decida?

Oamenii de acolo ?!? Mda, ar putea fi ei, daca efectele nu ar influentza natura pe o raza atata de mare.. toate apele nu s-ar varsa in Aries, in Mures, in Tisza, in Dunare.. etc etc

Pana va ganditi, va recomand sa mergeti acolo, plimbati-va un pic, vedeti cum e. Beti o Timisoreana la Fefeleaga, ascultati povestea cu calul, cu cainele Basescu, cu cainele Boc… va leganati… si veniti acasa. Daca Gabriel primeste aprobarile, macar o sa stiti cum a fost inainte.

Advertisements

~ by fulopmihaly on August 25, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: